Különleges gasztronómiai versenyre kaptak meghívást a Siófoki SZC Hikman Béla Szakképző Iskola turizmus-vendéglátás szakos diákjai. A tatabányai kereskedelmi iskola, a „Keri” 45-dik születésnapját ünnepelte, és ez alkalomból – a múltat a jelennel ötvözve – érdekes kihívás elé állította a meghívott iskolák szakács, cukrász és pincér tanulóit.
A szakács tanulók feladata a 45 évvel ezelőtti, első iskolai menza menü elkészítése volt – újragondolt, modern stílusban.
Az eredeti menüsor így nézett ki:
-lebbencsleves
-paradicsomos káposzta, sertéssült
-rizsfelfújt
A Szakisok ebből a következő modern ételsort kreálták:
-burgonyakrém leves, zellerpürével töltött raviolival
-kolbászhússal töltött souse-vide-ált sertésszűzpecsenye, káposzta és paradicsom textúrákkal. (Az adott nyersanyagot többféle képpen tálalták)
-bortésztában sütött tejberizs, almaraguval, menta-mézzel
A főételhez a káposzta egyik felét boros párolt káposztaként készítették, a másik felét, a vörös káposztát szintén lepárolták, majd utána pürésítették.
A paradicsom egyszer grillezett koktélparadicsom fürtként került a tányérra, másik megjelenése egy hagyományos paradicsommártás volt, amit habszifonba töltöttek és CO2 patronnal habosítottak (espuma).
A cukrász tanulóknak egy hagyományos túrós pitét kellett készíteni, illetve a rákóczi túróst kellett pohárkrémként újraértelmezni.
Ezt a következőképpen alkották meg a Hikmanosok:
A pohár aljára borzselét készítettek, benne pár szem két nappal előtte borba áztatott mazsolával. Erre került egy réteg krémesített túrókrém, rá egy vékony réteg barack ragu (baracklekvárban forrósított barack kocka). A következő sor újabb túró volt, itt a hagyományos tölteléket papíron sütőben megsütötték, majd kihűlés után morzsalékos állagúra törték. Díszítésként tojáshabrózsa, marcipán, mentalevél és tészta tüll került a pohárra.
A pincéreknek egy környékbeli borvidék és bor bemutatása, valamint tálalás és flambírozás volt a feladata. A Szaki tanulója a balatonlellei Konyári Pincészet 2020-as évjáratú Szárhegy házasításával készült, mely egy 50%-ban hárslevelűt, 50%-ban olaszrizlinget tartalmazó bor.
A következő részben sertés szűzpecsenyét pirított, majd 80%-os Stroh rummal flambírozta.
A köret egy különleges saláta volt, ehhez az alapanyagot különböző természetes gyógynövények szolgáltatták, (pitypang, tyúkhúr, kövér porcsin, medvehagyma, ibolya, árvácska) melyek gyógyhatását még kevesen ismerik.
A marcali Hikman Béla Szakképző Iskola diákjai mindhárom kategóriában remek teljesítményt nyújtottak, nagyon szép és finom ételeket és süteményeket készítettek. Összesítésben a 4. helyen végeztek, melynek rangját tovább emeli, hogy ez volt az egyetlen iskola, ahol kilencedikes diákok is versenyeztek.
A résztvevő tanulók:
Almási Dorina (pincér)
Balaicza Patrícia (szakács)
Kovács Kornél (szakács)
Horváth Jázmin (cukrász)
Szilágyi Lilla (cukrász)
Felkészítő oktató: Mészáros Zoltán
Gratulálunk a versenyzőknek és felkészítőjüknek!