Siófoki SZC Marcali Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája


Tisztelt tanáraink, vendégeink! Kedves diáktársaim! Drága szüleink!  
 
Eljött ez a nap is, amire annyira vártunk, amitől néha féltünk, és most mindenkiben vegyes érzelmek kavarognak. Mi lesz a vizsgán? Mi a következő lépés, amit meg kell tennünk ahhoz, hogy elérjük céljainkat? De tudjátok, millió meg millió diák már túl van ezen, nekünk is menni fog!
 
Emlékszem, mikor először beléptem ide, nem tudtam, hogy mi vár rám. Most már tudom, hogy jó helyre jöttem. Mert ez az iskola az: ahol igazán önmagam lehetek, ahova haza járok, ahol nem csak az számít, milyen jegyeid vannak, hanem, hogy milyen ember is vagy valójában. És a legfontosabb, szerintem, hogy nem csak a tananyagot tanítják nekünk, hanem az életre is felkészítenek!
 
,,A tanítás csak információt tölt a fejekbe, de a nevelés: növel. Nem mennyiséget ad, hanem minőséget. Segít egy rózsának igazi rózsává válni. És egy gyereknek megtalálni és kibontani önmagát.”- írta Müller Péter.
 
Mi már álltunk itt 2017-ben és töprengtünk, hogy legyen tovább. Úgy, mint ti most végzősként, szakmai vizsgák előtt. Ez épp oly nehéz volt nekünk, mint nektek. Mi nem tudtuk elengedni az iskolát. Még többet akartunk magunkból kihozni, és lásd, itt állunk az érettségi előtt. De ez lehetett volna másképp is, csakhogy mi, Szent II. János Pál pápa szavait idézve:,,Ne féljetek!", mi nem féltünk, maradtunk.
 
Aztán lett új osztály, feszítettebb tananyag, de egy valami ugyanaz maradt, a tanárok segítő keze. Nem mondom, hogy könnyű volt. Emlékszem, mikor az osztálytársaimmal olyan ingadozó volt a kapcsolatunk, mint a sin x függvény. Hányszor akartam reggelente nem felkelni, mert dupla matek lesz, vagy, mert a fránya német tételt nem tanultam meg. Mikor az ½ érdemjegyű magyar dolgozatomat hasonló arányú vodka-narancsra cseréltem volna. És amikor az atlasszal oszthattam meg csak a legféltettebb titkaim, mert tudjátok, ő a legjobb barátunk.   De csináltam és csináltuk, ahogy majd az életben is kell.
 
Kedves szülők, drága szüleim! Anya, tudom, kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy, s velem együtt a gondok is felnőttek, de tudom, anya neked mindig a kislányod maradok. Mindig óvtál, féltettél, mert igazad van, nem játék az élet. Apa, tudom, az alma nem esik messze a fájától, csak ha nagyon fúj a szél. Úgy neveltél, hogy hitedet büszkeség vallanom.
 
Ernest Hemingway szavai idézik fel a szakiban töltött éveimet:
„Régi harcok, régi, kopott könyvek
Derű, mosoly, néha fájó könnyek
Múlik minden, rohannak az évek
Búcsút mondunk, múló diákévek.”
 
Köszönöm, hogy ebben az iskolában tanulhattam. Köszönöm, hogy Önök voltak a tanáraim. Köszönöm, hogy ilyen családom van. Ballagó diáktársaim, szívből kívánom, hogy az életetek legyen egy könnyű utazás.                                                                                                        
 
                                                                                                        Zsók Klaudia         
                                                                                                     érettségiző tanuló
 
 
A ballagásról készült képek megtekinthetők ITT:
Írta: rgaz - 2019. május 10, péntek - 10:11:28

A GINOP-6.2.3-17-2017-00033 „A szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztése” pályázat keretein belül iskolánk végzős tanulói az elmúlt hónapok során karrier tanácsadói előadáson vettek részt. Ehhez kapcsolódott 2019. április 25-én megtartott grafológiai tanácsadásunk, ahol Samuné Bogyó Hajnalka grafológus találkozott 10 végzős diákunkkal. A tanácsadás négyszemközt zajlott, egytől egyig minden diákunk örült a lehetőségnek, lelkesen vállalkoztak a feladatra. Minden résztvevőnek egy A4-es sima lapon megírt, legalább féloldalnyi szöveggel kellett érkeznie a kijelölt időpontban.
A foglalkozás célja az volt, hogy a vállalkozó szellemű tanulóink megtudhassák, hogy az írásképük alapján milyen irányban orientálódjanak a szakmaválasztást, munkába állást illetően.
 
Írta: rgaz - 2019. május 03, péntek - 08:08:35

„Ezt jól kifőztük!”  
 
A GINOP-6.2.3-17-2017-00033 „A szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztése” pályázat keretein belül 2019. április 29-én a Marcali Tancentrumban kilencedikes és tizedikes szakács tanulóink hagyományos roma ételeket készítettek. A menü baboskáposzta csülökkel, cigánylecsó punyával volt. Amint megérkeztünk az alapanyagokkal, elkezdődött a sürgés-forgás. Külön főztek a kilencedikes és a tizedikes szakácsaink. Oktatóik figyelték, hogy tanulóik mit hogyan tevékenykednek, egy-két szóval, mondattal segítették az ételek elkészítését. Nagy sikere volt mindkét ételnek, de igazán a punya (cigány kenyér) fogyott a legjobban.
Az egész nap nagyon jó hangulatban telt, más oldalukról ismertük meg diákjainkat. Láttuk, milyen élvezettel készítik az ételeket, mennyire jól, összehangoltan tudnak együtt dolgozni, s az is szemmel látható, hogy nagyon jó a kapcsolatuk az oktatóikkal.
Egy nagy családban éreztük magunkat.                
 
A képek megtekinthetők ITT!
 
Írta: rgaz - 2019. május 02, csütörtök - 09:15:26

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szervezésében a „Föld napja” elnevezésű országos hulladékgyűjtési akció keretében a „Jobb, ha el se dobod” országos közutas szemétgyűjtésben vett részt iskolánk. Diákjaink közül a 2/10.a osztály tagjai segítettek a Marcaliból Bize felé kivezető útszakasz tisztává tételében.
 
A képek megtekinthetők ITT!
 
 
Írta: rgaz - 2019. május 02, csütörtök - 08:43:37

2019. április 13-14-én Orfűn vettünk részt a Siófoki SZC Marcali Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 3 tanulójával egy meghívásos szakács párbajon a siklósi és a pécsi vendéglátóipari iskolákkal együtt. 
 
Második napon a pécsi iskolával kerültünk a szakács párbaj döntőjébe, összemértük a tudásunkat és aranyéremmel, valamint egy vándorkupával tértünk haza, s egy különdíjat is kaptunk a szép tálalásért.  
 
Azt hangsúlyozni szeretnénk, hogy 2 kilencedikes és egy tizedikes tanulóval versenyeztünk. Kuti Dzsenifer 2/10 B, Szentgyörgyi Viktória 1/9 B, Balogh Melodi Kloé 1/9 B.
Felkészítő tanárok: Németh Krisztián és Ható András  
 
Ezt a kupát jövőre is meg kell védeni, ezért haladunk tovább az úton, több versenyre is készülünk a jövőben.  
 
KÉTMESTER Marcali Kft
 
A képek megtekinthetők ITT!
Írta: rgaz - 2019. április 25, csütörtök - 08:46:21

A délelőtti balatoni hajózást követően este a Siófoki SZC Marcali Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában folytatódott a Szakmák Éjszakája rendezvénysorozat marcali programja. Az iskolában bemutatók és interaktív tevékenységek során ismerkedhettek meg az érdeklődők az intézményben tanulható szakmákkal.
 
 Az esemény sikeres lebonyolítását támogatta az Európa Pék Kft., a Kétmester Kft. és a Ziehl-Abegg Kft. Köszönjük!
 
A Szakmák Éjszakáján készült képek megtekinthetők ITT!
Írta: rgaz - 2019. április 17, szerda - 08:28:00
Írta: rgaz - 2019. április 08, hétfő - 07:52:47

szej2019.png
 
 
Idén is megrendezésre kerül a Szakmák Éjszakája! További információkért kattints a képre!
 
A részletes programokat megtekintheted IDE kattintva, a településhez Marcali-t beírva láthatod iskolánk programjait!
Írta: rgaz - 2019. április 08, hétfő - 07:51:43

 Az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében 2019. március 12. és 14. között rendezték meg Székesfehérváron a Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskolában a pék szakma kiváló tanulója versenyt.
 Iskolánkat Bogdán Nikolett végzős pék tanuló képviselte. A három napos rendezvény alatt számot adott elméleti és gyakorlati felkészültségéből egyaránt.
 Az első napon 180 perces írásbeli feladatsort kellett megoldani, majd azt követően búzakenyér érzékszervi pontozásos bírálatát kellett elvégezni (külső megjelenés, szín, illat, állomány, íz), valamint szakszerűen be kellett csomagolni a versenybizottság által kiválasztott túrós pogácsát 0,25 kg- os kiszerelésben.
A második napon a gyakorlati feladatoké volt a főszerep, 5-5 darab 0,5 kg-os mákos és diós bejglit kellett elkészíteni, továbbá 20 darab kiszúrt mézeskalács sütését és díszítését kellett végrehajtani.
A harmadik nap a színvonalas, reprezentatív eredményhirdetéssel és az azt követő állófogadással zárult.
Nikolett három éves kitartó szorgalma, valamint a versenyre való aktív felkészülése tette lehetővé, hogy az országos 14. helyezést érje el.
 
Felkészítő oktatói-tanárai: Keszi László, Lekics Valéria, Salamon Éva és Szabó Gyula voltak.
 
Kitűnő munkájához, elért eredményéhez szívből gratulálunk!
 
A versenyen készült képek megtekinthetők ITT!
Írta: rgaz - 2019. március 25, hétfő - 11:23:02

Iskolánkból látogatóként 13 diák utazhatott, egy kísérő tanárral, a verseny budapesti országos döntőjére. A Siófoki SZC fonyódi és balatonboglári iskolájával egy buszban utazva, a már ismert helyszínre, a Hungexpo területére 11 óra magasságában érkeztünk. A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara jóvoltából megtekinthettük a sokszínű és látványos szakmák legjobb tanulóinak versenyét. Egy csoportos körbejárás után a diákok szabadon választhattak a még egyszer, alaposabban megtekintendő standok közül. Természetesen mindenkit a saját szakmája érdekelt a legjobban. Látványos bemutatókban, interaktív feladatokban nem volt hiány idén sem. Köszönjük a lehetőséget!
 
A versenyen készült képek, megtekinthetők ITT!
Írta: rgaz - 2019. március 21, csütörtök - 08:03:38
Oldal:  1 2 3 ... 15 16 17 »