Siófoki SZC Marcali Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája


A siófoki Plázs VIP teraszán megrendezett ünnepségen a Marcali Szakgimnázium és Szakközépiskola részéről Horváth Bálint ipari gépész tanuló és Tálosné Ujságh Zsuzsanna magyar-történelem szakos tanár kapott kitüntetést.
 
- A mi erőnk a tudásban rejlik. A Balaton, mint egységes földrajzi, társadalmi és gazdasági régió méltán tartozik az ország legfontosabb területei közé. Ennek az ígéretes környezetnek a gyarapodásához járulunk hozzá azzal a tudással, amit a Siófoki Szakképzési Centrum iskolái adnak. Ahogy alapfilozófiánkat is megfogalmaztuk: tudást viszünk a jövőbe, az év minden pillanatában - mondta el köszöntőjében Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja. Horváth Péter főigazgató is köszönetet mondott a diákoknak és a pedagógusoknak az idei tanévben nyújtott kiemelkedő munkájukért. A díjátadó ünnepség keretében a példamutató szorgalommal rendelkező kitűnő tanulókat, a versenyeken kimagasló eredményt elért diákokat és a kiemelkedő közösségi munkát végző fiatalokat a centrum vezetése az intézmény legmagasabb fokú elismerésével, a Siófoki Szakképzési Centrum Kiváló Tanulója oklevéllel jutalmazta. Díjazták azokat a tanárokat is, akik szakmai munkájukkal, pedagógiai tevékenységükkel és emberi példamutatásukkal segítették a fiatalokat céljaik elérésében. Ők a Siófoki Szakképzési Centrum Kiváló Pedagógusa oklevelet vehették át.
 
Iskolánkból díjat kapott Horváth Bálint ipari gépész tanuló, akinek tanulmányi eredménye három éven keresztül jeles volt. Magatartása, közösségi munkája példaértékű. Tanáraival és társaival tisztelettudó, segítőkész. Gyakorlati munkahelyén szorgalmas és törekvő. A szakma kiváló tanulója versenyen elért eredménye alapján a komplex írásbeli tevékenység alól jeles érdemjeggyel mentesült. Szakmai tevékenysége mellett az iskolai műsorok, rendezvények rendszeres szereplője. A szakmunkás bizonyítvány megszerzése után továbbra is az intézményben folytatja tanulmányait, az érettségi megszerzése a célja.
 
Kiváló Pedagógus oklevéllel jutalmazták Tálosné Ujságh Zsuzsannát, a Marcali Szakgimnázium és Szakközépiskola magyar-történelem szakos tanárát. Mindennapi munkája során folyamatos megújulásra képes. Egyaránt törekszik jó kapcsolatot kialakítani diákkal, kollégával, szülővel. Nagy munkabírás jellemzi, lelkesen és örömmel vesz részt az iskolai és az iskolán kívüli programokban. Számos rendezvény szervezésében kulcsszerepet vállal. Évek óta osztályfőnök, a fegyelmi bizottság tagja és az iskola alapítványának kuratóriumi tagja. Édesapja révén pedagógus vénát örökölt, amely személyiségét és mindennapjait folyamatosan meghatározza. Hozzáállásával példát mutat kollégáinak és diákjainak.
 
Gratulálunk a díjazottaknak!
 
A díjátadón készült képek megtekinthetők ITT!
Írta: rgaz - 2019. június 14, péntek - 11:14:39

Iskolánkat az a megtiszteltetés érte, hogy ebben a tanévben mi adhattuk a pedagógusnapi műsort. Az előadás bevezetője összefoglalta és előrevetítette, szándékaink szerint, nem csupán a műsort, hanem azt az értékrendet, munkamódszert, ami a mindennapokban is jellemez bennünket.
 
„A szem rácsodálkozik a végtelenre, s felméri benne a maga véges életét. Tudja: az ünnep pillanatnyi; az időt be kell tölteni munkával. Dolgozni kell: magot szórni, gyermeket simogatni, otthont teremteni. A zsoltár a békét adja, a szerelem a folytonosságot, a munka az örökkévalóságot.”
<<Szabó Pál írásai a parasztemberek bölcsességét tükrözik. E bölcsességgel köszöntöm Önöket a városi pedagógusnapon iskolánk nevében.
Műsorunkban régiek és újak, tanárok és diákok, egyformák és másképp egyformák együtt idézik meg az iskola sokszínű, kaleidoszkóp világát: a régieket és újakat, tanárokat és diákokat, egyformákat és másképp egyformákat.>>
 
E szellemiség jegyében állítottuk színpadra a Kalyi Jag La Romnjasa című számát, híres nagyjaink önvallomását iskolás éveikről. Az iskolai élet kis szeletét mozgással jelenítettük meg a Creedence együttes klasszikus zenéjére.
Somló Tamás dala, Dés László szövege munkánk, iskolánk ars poeticája is lehetne: „legalább százezerszer újrakezdtük már…/Hallhatod, hogy felzeng most a dal,/magasan száll és egyre több hangot akar.”
 
Műsorunkban szereplő diákok: Botos Ádám, Gaál Béla Elek, Illés András, Kokas Márk, Kriszt Csaba, Lukács Vivien, Mihály Julián, Miklovics Viktória, Molnár Márk, Pápai Natália, Orsós Beáta, Sági Cintia, Sánta Krisztina, Szentgyörgyi Viktória, Tinó Diána, Tóth Enikő, Török Adrián.
Volt diákjaink: Miseta Evelin, Mózes-Kiss Renáta, Orsós Jázmin.
Fellépő tanáraink: Bacskay Vanda, Kerner Krisztina, Pánticsné Varga Veronika, Szabó Gyula, Szántó Angéla, Sziva-Balogh Piroska.
A műsort összeállította: Tálosné Ujságh Zsuzsanna Borbála.
 
A fellépés képei megtekinthetők ITT!
 
Írta: rgaz - 2019. június 14, péntek - 10:48:29

 
Június 3-án Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Pölöskei Gáborné, a köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár 24 szakképzésben dolgozó pedagógusnak adott át elismerést a Duna Palotában az ITM pedagógusnapi rendezvényén.
csoportkep_kituntetettek_ITM_190603.jpg
 
Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy iskolánk nyugdíjas gyakorlati oktatásvezetője, Kulcsár János is a díjazottak között lehetett.
 Kulcsar_Janos0.jpg
 
Kulcsár János Marcali város és környéke tanulóinak sokaságát, több nemzedékét juttatta szakmához, a településeket pedig szakemberhez. A szakképzés gyakorlati színterén végzett több évtizedes szervező-oktató-nevelő munkájáért a Szakképzésért és Felnőttképzésért Díjban részesült.
 Jani_dija.jpg
Pinczési Ferenc, a Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája igazgató-helyettese Weszely Ödön Díjat vehetett át.  
 
 Pinczesi_Ferenc.jpg
Mindkét pedagógusnak gratulálunk.
 
 
A képek teljes méretben megtekinthetők ITT!
Írta: rgaz - 2019. június 05, szerda - 09:40:37

Az idei tanévben, rendhagyó módon, egy napon rendeztük meg iskolánk hagyományos sport- és egészségnapját. A nap elején az osztályok, osztályfőnökük vezetésével, gyümölcsökből és zöldségekből alkothattak szobrokat, „kompozíciókat”.
Zenés gimnasztika után gyümölcslével kínáltuk diákjainkat. Majd az iskola épületeiben 12 állomáson az egészséggel, illetve a sporttal kapcsolatos feladatokat oldottak meg a csapatok. Tartalmasan, jó hangulatban telt el ez a nap.
 
A nap során készült képek megtekinthetők ITT!
Írta: rgaz - 2019. június 05, szerda - 09:20:08

Szombaton (május 25-én) kilencedik alkalommal rendezte meg a „Két keréken a város” kerékpáros vetélkedőt a Siófoki SZC Marcali Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. A téma „Minden, ami állati…” volt. Kilenc csapat, kilenc állomás, rengeteg tekerés, rengeteg játék: Activity, őshonos-, mitológiai-, víziállatok, állatcsaládok „egyesítése”, állatnyomok felismerése, híres állatok a Bibliában, a mindennapokban, kúszás-mászás, tűzoltás, lövészet... A régi, hűséges versenyzők mellett egyre több családot, kisgyerekes családot is, vonz a rendezvény, ennek nagyon örülünk.
Várunk szeretettel mindenkit a jövő évi jubileumi kerékpáros vetélkedőnkön.
Támogatóink:
            Ziehl-Abegg Kft – ajándékok, jutalmak, ebéd
            Európa Pék Kft Marcali üzeme – pékáruk
 
A vetélkedő képei megtekinthetők ITT!
Írta: rgaz - 2019. május 31, péntek - 09:07:46

Intézményünk 15 tanulója és két pedagógusa a GINOP-6.2.3-17-2017-00033 „A szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztése” című pályázat keretein belül 2019. május 21-én Pécsre, Európa kulturális fővárosába (2010) utazott, ahol a Zsolnay Negyedet fedezték fel. Megtekintettek több kiállítást is: a Zsolnay Család- és Gyártörténeti Kiállítást, a Gyugyi-gyűjteményt, a Rózsaszín Zsolnay Kiállítást. Két látványmanufaktúrában is jártak. Egyikben a Zsolnay porcelán termékeinek készítését figyelhették meg, az 1861 Kesztyűmanufaktúrában a méltán híres pécsi kesztyű munkafolyamatait követték nyomon. Végül a Zsolnay család nyughelyét keresték fel.
 
A kirándulás képei megtekinthetők ITT!
Írta: rgaz - 2019. május 27, hétfő - 11:39:01

Tisztelt tanáraink, vendégeink! Kedves diáktársaim! Drága szüleink!  
 
Eljött ez a nap is, amire annyira vártunk, amitől néha féltünk, és most mindenkiben vegyes érzelmek kavarognak. Mi lesz a vizsgán? Mi a következő lépés, amit meg kell tennünk ahhoz, hogy elérjük céljainkat? De tudjátok, millió meg millió diák már túl van ezen, nekünk is menni fog!
 
Emlékszem, mikor először beléptem ide, nem tudtam, hogy mi vár rám. Most már tudom, hogy jó helyre jöttem. Mert ez az iskola az: ahol igazán önmagam lehetek, ahova haza járok, ahol nem csak az számít, milyen jegyeid vannak, hanem, hogy milyen ember is vagy valójában. És a legfontosabb, szerintem, hogy nem csak a tananyagot tanítják nekünk, hanem az életre is felkészítenek!
 
,,A tanítás csak információt tölt a fejekbe, de a nevelés: növel. Nem mennyiséget ad, hanem minőséget. Segít egy rózsának igazi rózsává válni. És egy gyereknek megtalálni és kibontani önmagát.”- írta Müller Péter.
 
Mi már álltunk itt 2017-ben és töprengtünk, hogy legyen tovább. Úgy, mint ti most végzősként, szakmai vizsgák előtt. Ez épp oly nehéz volt nekünk, mint nektek. Mi nem tudtuk elengedni az iskolát. Még többet akartunk magunkból kihozni, és lásd, itt állunk az érettségi előtt. De ez lehetett volna másképp is, csakhogy mi, Szent II. János Pál pápa szavait idézve:,,Ne féljetek!", mi nem féltünk, maradtunk.
 
Aztán lett új osztály, feszítettebb tananyag, de egy valami ugyanaz maradt, a tanárok segítő keze. Nem mondom, hogy könnyű volt. Emlékszem, mikor az osztálytársaimmal olyan ingadozó volt a kapcsolatunk, mint a sin x függvény. Hányszor akartam reggelente nem felkelni, mert dupla matek lesz, vagy, mert a fránya német tételt nem tanultam meg. Mikor az ½ érdemjegyű magyar dolgozatomat hasonló arányú vodka-narancsra cseréltem volna. És amikor az atlasszal oszthattam meg csak a legféltettebb titkaim, mert tudjátok, ő a legjobb barátunk.   De csináltam és csináltuk, ahogy majd az életben is kell.
 
Kedves szülők, drága szüleim! Anya, tudom, kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy, s velem együtt a gondok is felnőttek, de tudom, anya neked mindig a kislányod maradok. Mindig óvtál, féltettél, mert igazad van, nem játék az élet. Apa, tudom, az alma nem esik messze a fájától, csak ha nagyon fúj a szél. Úgy neveltél, hogy hitedet büszkeség vallanom.
 
Ernest Hemingway szavai idézik fel a szakiban töltött éveimet:
„Régi harcok, régi, kopott könyvek
Derű, mosoly, néha fájó könnyek
Múlik minden, rohannak az évek
Búcsút mondunk, múló diákévek.”
 
Köszönöm, hogy ebben az iskolában tanulhattam. Köszönöm, hogy Önök voltak a tanáraim. Köszönöm, hogy ilyen családom van. Ballagó diáktársaim, szívből kívánom, hogy az életetek legyen egy könnyű utazás.                                                                                                        
 
                                                                                                        Zsók Klaudia         
                                                                                                     érettségiző tanuló
 
 
A ballagásról készült képek megtekinthetők ITT:
Írta: rgaz - 2019. május 10, péntek - 10:11:28

A GINOP-6.2.3-17-2017-00033 „A szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztése” pályázat keretein belül iskolánk végzős tanulói az elmúlt hónapok során karrier tanácsadói előadáson vettek részt. Ehhez kapcsolódott 2019. április 25-én megtartott grafológiai tanácsadásunk, ahol Samuné Bogyó Hajnalka grafológus találkozott 10 végzős diákunkkal. A tanácsadás négyszemközt zajlott, egytől egyig minden diákunk örült a lehetőségnek, lelkesen vállalkoztak a feladatra. Minden résztvevőnek egy A4-es sima lapon megírt, legalább féloldalnyi szöveggel kellett érkeznie a kijelölt időpontban.
A foglalkozás célja az volt, hogy a vállalkozó szellemű tanulóink megtudhassák, hogy az írásképük alapján milyen irányban orientálódjanak a szakmaválasztást, munkába állást illetően.
 
Írta: rgaz - 2019. május 03, péntek - 08:08:35

„Ezt jól kifőztük!”  
 
A GINOP-6.2.3-17-2017-00033 „A szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztése” pályázat keretein belül 2019. április 29-én a Marcali Tancentrumban kilencedikes és tizedikes szakács tanulóink hagyományos roma ételeket készítettek. A menü baboskáposzta csülökkel, cigánylecsó punyával volt. Amint megérkeztünk az alapanyagokkal, elkezdődött a sürgés-forgás. Külön főztek a kilencedikes és a tizedikes szakácsaink. Oktatóik figyelték, hogy tanulóik mit hogyan tevékenykednek, egy-két szóval, mondattal segítették az ételek elkészítését. Nagy sikere volt mindkét ételnek, de igazán a punya (cigány kenyér) fogyott a legjobban.
Az egész nap nagyon jó hangulatban telt, más oldalukról ismertük meg diákjainkat. Láttuk, milyen élvezettel készítik az ételeket, mennyire jól, összehangoltan tudnak együtt dolgozni, s az is szemmel látható, hogy nagyon jó a kapcsolatuk az oktatóikkal.
Egy nagy családban éreztük magunkat.                
 
A képek megtekinthetők ITT!
 
Írta: rgaz - 2019. május 02, csütörtök - 09:15:26

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szervezésében a „Föld napja” elnevezésű országos hulladékgyűjtési akció keretében a „Jobb, ha el se dobod” országos közutas szemétgyűjtésben vett részt iskolánk. Diákjaink közül a 2/10.a osztály tagjai segítettek a Marcaliból Bize felé kivezető útszakasz tisztává tételében.
 
A képek megtekinthetők ITT!
 
 
Írta: rgaz - 2019. május 02, csütörtök - 08:43:37
Oldal:  1 2 3 ... 16 17 18 »