Siófoki SZC Marcali Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája


Iskolánk női szabó tanulója a Szakma Sztár Fesztiválon 
 
Az idén 10. alkalommal szervezte meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Szakma Sztár Fesztivált 2017. április 24-26 között Budapesten. A fesztivál otthont adott a Szakma Kiváló Tanulója Versenynek (SZKTV), az Országos Szakmai Tanulmányi Versenynek (OSZTV), valamint az EuroSkills és WorldSkills versenyek válogatóinak. A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen az idén 5255 tanuló szállt versenybe, 41 szakmában. Iskolánk tanulója, Kőhalmi Barbara a női szabó szakmában állt a rajtvonalhoz 50 társával együtt. 
 
Olvasd tovább
Írta: rgaz - 2017. május 03, szerda - 08:53:14

 „A jó szakma felér egy diplomával.” 
 
Szakma Sztár Fesztiválon jártunk   
 
Április 24-26. között rendezték meg Budapesten a Hungexpo Rendezvényközpont pavilonjaiban a X. Szakma Sztár Fesztivált. A Szakma Sztár Fesztivál keretein belül zajlottak a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny országos döntői. A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében vettünk részt 14 tanulóval és 2 tanárral a rendezvényen. A kamara biztosította az utazáshoz szükséges buszt, valamint úti csomagot is kaptak a kiránduláson résztvevők. A döntőben 41 szakképesítés képviseltette magát. 102 szakközépiskola 224 tanulója mérettette meg magát ezekben a napokban. Külön öröm volt számunkra, hogy iskolánk női szabó tanulójának, Kőhalmi Barbarának, a helyszínen szurkolhattunk. 
 
Írta: rgaz - 2017. május 03, szerda - 07:45:31

Szakmák Éjszakája   
 
Iskolánk is nagy várakozással tekintett a Nemzetgazdasági Minisztérium által meghirdetett Szakmák Éjszakája országos rendezvény elé, amelyet április 21-én 18 és 22 óra között mi is megrendeztünk.  Az alapos felkészülés és az érdekes programok a szép számban megjelent tanulók körében nagy sikert arattak. 
 
A női szabók és a bőrdíszművesek csillogó-villogó (LED-del világított) ruhakölteményeket és táskákat készítettek. A munkafolyamatban részt vehettek az érdeklődő tanulók is. A hatást az is fokozta, hogy a vállalkozó szellemű diákok a ruhákba öltözve fényképezhették le magukat. Meglepetés várta a tanulókat az élelmiszerlaborban: csokiműhelyt alakítottak ki, ahol a temperált (olvasztott) csokoládéöntetből különböző ehető és elvihető díszítőelemeket készítettek. 
 
 
 
Olvasd tovább
Írta: rgaz - 2017. április 27, csütörtök - 08:59:50

Használd tanulásra a telefonod! 
 
Hogy működik a gőzgép? Szeretnéd bejárni az Akropoliszt? 
 
Oldja meg valaki helyetted az egyenletet? Kenyeret akarsz készíteni két perc alatt? 
 
Erre valók az infokommunikációs eszközök. 
Iskolánk is csatlakozott a Digitális Témahét országos programjához. Szakmai és közismereti óráinkon nagyobb teret adtunk a választott tananyagok- témák digitális eszközökkel és módszerekkel történő feldolgozására. (Informatikus osztályunk természetesen naponta találkozik ezekkel az eszközökkel.) 
 
A résztvevő pedagógusok módszertani tapasztalatokkal, a tanulók a számukra oly fontos vizuális élményekkel is gazdagodtak: használtuk többek között a Sulinet Digitális Tudásbázist, a különféle oktató applikációkat. 
 
Jó volt, hasznos volt, jövőre is részt veszünk!
 
Írta: rgaz - 2017. április 25, kedd - 08:00:14

Sikeres szintvizsgák   
 
Iskolánkban április 10-én befejeződött a 9. évfolyamos tanulók első szakmai megmérettetése, a szintvizsga.   
 
Az ipari gépészek, kiegészülve néhány gépi forgácsoló tanulóval, a Ziehl-Abegg Kft. képzési célú tanműhelyében bizonyította be az alapfogások elsajátításának szakszerűségét. Ők már szeptemberben tanulószerződés birtokában kezdték meg tanulmányaikat, mivel a képzőhely rendelkezik saját tanműhellyel.   
 
Az iskola tanboltjában az eladó, a fémipari alapképző és forgácsoló tanműhelyében a gépi forgácsoló, Barcson a női szabó tanulók bizonyították, hogy irányítás mellett képesek a munkavégzésre. A kiadott igazolások alapján lehetőségük lesz a nyári gyakorlat idejétől kezdődően képzőhelyet keresni, ahol tanulószerződéssel foglalkoztatják őket.   
 
Az Európa Pék Kft. Marcali Kenyérgyárának tanműhelyében mérte fel a vizsgabizottság a piskóta rolád, valamint a kenyértészta és pékáru készítésének, formázásának fortélyait. Cukrász és pék tanulók vizsgáztak a mesterek előtt.  A szintvizsga után részt vehetnek az üzemi termelési folyamatokban.   
 
A szintvizsgán nagyon szép eredmények születtek. Ezek eléréséhez szükséges volt a tanulók munkához való pozitív hozzáállása és a felkészítő kollégák céltudatos oktató-nevelő munkája. Valamennyi tanulónak további eredményes és élményekben gazdag szakmatanulást kívánunk.
 
Írta: rgaz - 2017. április 25, kedd - 07:43:02

Gyere, mi itt vagyunk!
Írta: rgaz - 2017. április 21, péntek - 19:50:11

Kedvezményes utazás a „Szakmák éjszakájára”   
 
A „Szakmák Éjszakája” program 2017. április 21-én megvalósuló országos program látogatóinak minél szélesebb körének eredményes bevonása érdekében a tanulókat kísérő hozzátartozók, valamint a felnőttoktatási szakirányok iránt érdeklődő felnőttek részére a közösségi közlekedési szolgáltatás 50%-os kedvezménnyel történő igénybevételének lehetősége a Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közös igyekezete eredményeként a tavalyi évhez hasonlóan idén is biztosított.  
 
A rendezvényen való részvételt a tagintézmény bélyegzője hitelesíti a mellékelt igazolási formátummal kiegészítve. A körbélyegző tartalmazza a szakképzési centrum és az intézmény nevét. Az 50%-os alkalmi menettéri kedvezmény azzal a korlátozással érvényes, hogy legfeljebb a rendezvény napján és az azt követő napon lehet igénybe venni. A kedvezmény visszaútban csak akkor érvényes, ha azt a rendezvény helyszínén lebélyegzik, valamint a programban szereplő intézmények igazolást állítanak ki a rendezvényen való részvételről.
Írta: rgaz - 2017. április 11, kedd - 14:39:26
Írta: rgaz - 2017. április 04, kedd - 09:15:44

A TÁMOP 3.1.4. C14-2015 pályázat keretein belül március 13-21. között rendeztük meg a második nyelvi hetet intézményünkben. 
A projektben 9-13. évfolyamos diákok vettek részt. A hét programjai lehetőséget biztosítottak arra, hogy a tanulók nyelvismereteiket bővítsék, illetve alkalmazzák az eddig megszerzett tudásukat angol és német nyelven. Rejtvények, szótárazási, dalszöveg-kiegészítő és szépkiejtési verseny, plakátkészítés, zenehallgatás és videózás szerepeltek a programok között. 
A hét sikeresen zárult, így jövőre sem maradhat el a projekt
 
Írta: rgaz - 2017. március 30, csütörtök - 12:27:47

Barbi az ország legjobb 5 női szabója között 
 
A Nemzetgazdasági Minisztérium hatáskörébe tartozó, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által megrendezésre kerülő szakma kiváló tanulója versenyen részt vett a Siófoki SZC Marcali Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának női szabó tanulója Kőhalmi Barbara is. 
 
A verseny négy fordulón keresztül zajlik. Az első megmérettetése a tanulóknak a saját iskolájában történik, ahol szakmánként, tudáspróba által kiválasztják a legjobb tanulót az adott szakmában. 
A második fordulóra már a kamara megrendezésében kerül sor, ahol a tanulók a szakmai elméleti tudásukat kell, hogy megmutassák. Erről a versenyről egy meghatározott tudásszint felett kerülhet a tanuló a válogatóba. 
A válogató Szombathelyen volt március 13-án, a belépő vizsgaremek készítése és annak műszaki dokumentációjának bemutatása volt. Itt elméleti és gyakorlati jártasságukról adtak bizonyságot a fiatalok. Gyakorlatból Chanel blézert, bélelt szoknyát és kispárna huzatot varrtak a versenyzők. Ezen a versenyen eredményesen szerepelt tanulók tovább jutottak a döntőbe. 
A döntőbe 5 résztvevő jutott, köztük iskolánk tanulója Kőhalmi Barbara is. Gratulálunk az elért eredményhez, hiszen ez azt jelenti, hogy az ország legjobb 5 női szabója között tudhatjuk Barbarát, és az áprilisban Budapesten megrendezésre kerülő Szakma sztár versenyre kívánunk neki eredményes felkészülést és sok sikert. 
Felkészítő tanára: Francsicsné Karl Mária
Írta: rgaz - 2017. március 23, csütörtök - 10:24:35
Oldal:  «1 2 3 ... 9 10 11 »