Siófoki SZC Marcali Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája


Ősztől Siófokon indul másodikként hajós képzés az országban!

    A Balatoni Hajózási Zrt. és a Siófoki Szakképzési Centrum 2018 őszétől hajózási technikus képzést indít, melyre várja a hajózás iránt érdeklődő és Balatont kedvelő diákok jelentkezését.  
A tervezett képzési idő 800 óra (320 óra elméleti és 480 óra gyakorlati oktatás). Az elméleti oktatás a Siófoki Szakképzési Centrum Baross tagintézményében, a gyakorlati oktatás a BAHART hajóin és hajójavító bázisán történik majd.  
Jelentkezési feltételek: érettségi megléte, úszástudás, egészségügyi alkalmasság A képzésben résztvevők a megfelelő gyakorlati tapasztalatok és további képesítések megszerzése után bejárva a hajós életpályát, a jövő hajóparancsnokaivá válhatnak!  
 
A jelentkezéseket az alábbi e-mail címre várjuk: hajoskepzes@bahart.hu
 

Írta: rgaz - 2018. június 14, csütörtök - 08:40:17

Iskolánkban a hagyományoktól eltérő sportnapot tartottunk. Középpontban a túrázás és a horgászat volt. Megcéloztuk Marcali-Boronka játszóterét. Az idő kegyes volt hozzánk, jó hangulatban tettük meg az utat oda-vissza. Kellemesen elfáradva értünk vissza az iskolába, ahol már várta a tanulókat az osztálytársaik által főzött, sütött ebéd.
A pecások a somogyfajszi horgász tavon jeleskedtek.
 
A képek megtekinthetők ITT!
 
 
Írta: rgaz - 2018. június 13, szerda - 13:01:00

A Siófoki Szakképzési Centrum minden évben jutalmazza tagintézményei legkiválóbb diákjait és jubiláló pedagógusait. Az idei évben a siófoki Mandara Cafe-ban került sor az ünnepélyes díjátadóra. Iskolánkból Sági Cintia Viktória végzős gépi forgácsoló vehette át a „Centrum Kiváló Tanulója” elismerést. Cintia kitűnő tanulmányi eredményével, közösségi és művészeti tevékenységével, valamint sportteljesítményével érdemelte ki a díjat. Értékelték osztályfőnöke, Landi István tanár úr munkáját is.
Az iskola két jubiláló pedagógusát is köszöntötték. Pék Róbertné tanárnő és Kulcsár János tanár úr pályájuk kezdete óta az intézmény pedagógusai. Több mint 40 éves tevékenységük és hűségük jutalmaként vehették át az elismeréseket Szamosi Lóránttól, a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatójától.
 
A képek megtekinthetők ITT!
 
 
 
Írta: rgaz - 2018. június 11, hétfő - 11:43:57

Iskolánk meghívást kapott 2018. június 6-án a Künzelsau téren megrendezett Marcali Esélyegyenlőségi Nap programsorozatára.  A szervezők jóvoltából két osztályunk és kísérőtanáraik kipróbálhatták és megtapasztalhatták milyen egy fogyatékkal élő szemével a világ.
A programokban több segítő koordinált bennünket. Négy helyszínen párhuzamosan szerepeltek diákjaink és kísérőik.
Első állomásunk a SINOSZ program volt, ahol alapvető szavakat, mint például a szeretlek, a köszönöm, tanultuk meg egy jelnyelvi tolmács segítségével játékos feladatok és kártyák segítségével.   Második állomásunk a Máltai program volt, ahol többek között bepillantást nyerhettünk az autista gyermekek hétköznapjaiba. Harmadik állomásunk a látássérült érzékenyítő program volt, ahol bekötött szemmel kellett eljutnunk a Künzelsau térről a könyvtárig, fehér bottal. Itt találkoztunk a Braille-írással és írógéppel. Negyedik, és egyben utolsó állomásunk egy akadályverseny volt, ahol különböző ügyességi feladatokat kaptunk, amit bekötött szemmel, vagy éppen egy kerekesszékkel kellett teljesítenünk akadálypályán.
Számos tapasztalattal, érdekes és hasznos ismerettel lettünk gazdagabbak a nap során. Köszönjük a lehetőséget és az élményeket a Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesületének, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) Somogy Megyei Szervezetének és a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak.
 
 
A programsorozaton készült képek megtekinthetők ITT!
 
 
Írta: rgaz - 2018. június 07, csütörtök - 13:44:22

Május 26-án nyolcadik alkalommal rendezte meg a Siófoki SZC Marcali Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája a „Két keréken a város” játékos kerékpáros vetélkedőt. A kerékpárok ez alkalommal is a gyors helyváltoztatást és a kellemes testmozgást biztosították. A versenyt az állomásokon megoldott feladatok eredményei döntötték el. Idén Mátyás király és kora volt a feladatok központi témája. Hét csapat nevezett a megmérettetésre.

A verseny dobogósai:
   1.      Fekete sereg
   2.      A magas, a szőke és a Viki
   3.      Tekerem a piros biciklit  
 
A feladatok végére érve a kissé fáradt, ám annál lelkesebb csapatoknak nem kellett nagyon kínálgatni a babgulyást. A versenyzőknek arra is volt lehetőségük a helyszínen, hogy a helyi rendőrség regisztrálja kerékpárjukat.  
 
Köszönjük szponzoraink támogatását:
     ·         Európa Pék Kft.
     ·         Industrie Elektrik Kft.    
     ·         J.T. Ruhaipari Vámszabadterületi Kft, Nagybajom 
     ·         Vasáruk üzlete, Marcali (Horváth Béla)
     ·         Ziehl-Abegg Kft.     
     ·         Zsiga-Szero Kerékpárszaküzlet és szerviz.
Továbbá köszönet Szaka Zsoltnak és a Marcali és Környéke Hagyományörző Ipartestületnek az ajándék könyvekért, valamint a lebonyolításban nyújtott segítségért.
 
Találkozunk jövőre!
 
A vetélkedő képei megtekinthetőek ITT!
 
 
Írta: rgaz - 2018. május 31, csütörtök - 11:58:00

2018. május 16-17-én került megrendezésre a DUO-PACK tanulmányút Varasd és Bjelovár megyékbe, Horvátországba. Azon szerencsések közé tartozom, aki a Siófoki Szakképzési Centrum Marcali Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának delegáltjaként részt vehetett az utazáson, a Siófoki SZC és a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara jóvoltából. Első utunk Ludbreg városába vezetett, ahol mindenki pillanatok alatt a „világ közepén” találta magát. Második állomásunk az Inox Mont d.o.o. cég telephelye volt, ahol szakmai nyílt nap keretein belül, a cégvezetők jóvoltából, megnézhettük a gyárat (magasnyomású csövek és csőrendszerek gyártása), és láthattuk a diákokat gyakorlat közben. A város polgármestere is megtisztelt bennünket jelenlétével, örömmel üdvözölte csapatunkat. Utazásunk folytatásaként a varasdi gépgyártó- és közlekedési iskolát néztük meg. Az igazgató úr jóvoltából bepillantást nyerhettünk az iskola működésébe, gyakorlati oktatásába és programjaiba. Tanulmányutunk első napjának zárásaként a Horvát Kereskedelmi Kamara Varasd Megyei Kamarájába látogattunk, ahol szakértők, tanárok workshop keretein belül mutatták be a horvát oktatási rendszert. A kamara rendezvényének kiemelt célja a gyakorlati tudás átadása volt Magyarország és Horvátország között.   A tanulmányút második napján Bjelovar-Bilogora megye Bjelovár városa volt a célállomás, azon belül is a gépgyártással foglalkozó HITTNER d.o.o. vállalat. A gyakorlatvezetővel néztük végig a gyárat, a legkisebb alkatrészek gyártásától a teljes összeszerelésig, azaz a gépgyártás teljes folyamatába beleláthattunk. A gépgyártó vállalat megtekintése után a Horvát Kereskedelmi Kamara Bjelovár Megyei Kamarájánál tettünk egy rövid látogatást. Városnézés után, a bjelovári kézműipari iskolát kerestük fel, ahol megtekintettük az iskolában folyó gyakorlati oktatást. Láttuk a teljes gépparkot, majd bepillantást nyertünk az intézmény működésébe. Összességében hasznos tanulmányút volt, mindannyian számos érdekes tapasztalattal és élménnyel gazdagabban tértünk haza.                                                                                     
                                                                                                                                                                                      Hörnyéki Réka
 
A tanulmányút képei megtekinthetők ITT!
 
Írta: rgaz - 2018. május 23, szerda - 12:58:17

„Őrizd az embert magadban,
hogy jogod legyen a szóhoz,
hogy súlya legyen a szavaidnak,
hogy méltó maradj a munkához.”

Szép derűs napon ballagott el iskolánk hat végzős szakmacsoportja és két érettségiző osztálya. Ünnepeltjeink tanulmányi eredményeikért, szorgalmukért, közösségi munkájukért jutalomkönyveket vettek át.
„A jó szakma aranyat ér” gondolat jegyében jutalmazták partnercégeink ballagó diákjainkat. Az Európa Pék Kft., a Ziehl-Abegg Kft., az Industrie Elektrik Kft., az LBK-Gloves Kft (Fonyód)  és a Marylla Bőrdíszműgyártó és Kereskedelmi Kft. képviselői adták át ajándékaikat végzőseinknek. Iskolánk alapítványa ajándékutalvánnyal ismerte el a legjobb végzős tanulók munkáját.
Azt kérjük tőlük, hogy vigyék jó hírünket, s legyenek tisztességes és elégedett emberek.

A ballagás képei megtekinthetők ITT!

Írta: rgaz - 2018. május 07, hétfő - 09:45:41

  Az idei évben is megrendezték április 23-25. között a Szakma Sztár Fesztivált a Hungexpo területén az MKIK szervezésében. Az elhivatottságot fémjelző rangos eseménysorozat minden szakmát elsajátító diák életében a legnagyobb cél és kihívás, hogy versenyzőként részt vehessen a Szakma Sztáron. A szakmák legjobbjai mérettetnek meg az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) és a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) keretein belül 43 szakképesítésben, ahogy az idén V. alkalommal megrendezett V. SkillsHungay Nemzeti Döntőn is, Budapesten.
 
 Iskolánk 8 tanulója és 2 tanára a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében vett részt a rendezvényen, ahol próbára tehették tudásukat, ügyességüket, interaktív feladatok, kérdőívek segítségével.

   A versenyek célja továbbra is a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, a szakmatanulás népszerűsítése a fiatal generáció körében, melynek kiemelt üzenete:

„A jó szakma felér egy diplomával!”.


A fesztiválon készült képek megtekinthetőek ITT!


Írta: rgaz - 2018. április 25, szerda - 08:41:18

Az országos kezdeményezéshez csatlakozva immár második alkalommal rendezték meg a Szakmák Éjszakáját a Marcali Szakiban. A programok már délelőtt elkezdődtek, amikor közel 100 általános iskolás diák vett részt a Ziehl-Abegg Kft.-nél és az Európa Kenyér Kft.-nél szervezett üzemlátogatáson. Az esti órákban az iskolában és a Tesco áruházban várták az érdeklődőket. Az interaktív tanműhely-látogatások során az intézmény teljes képzési kínálatát megismerhették az résztvevők, és saját kezűleg próbálhatták ki a szakmai fogásokat. A rendezvény sikeresnek bizonyult, a programokon több mint 220-an vettek részt.
 
A Szamák Éjszakája képei megtekinthetők ITT!

Írta: rgaz - 2018. április 19, csütörtök - 08:12:00

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében Budapesten, a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskolában rendezték meg az idei tanévben a pék szakma kiváló tanulója versenyt 2018. március 20-22. között. Iskolánkat Sárközi László végzős pék tanuló képviselte. A több napos esemény során írásbeli, szóbeli és gyakorlati vizsgafeladatokat kellett megoldani. Annak ellenére, hogy tanulónk eredményei alapján csak egy vizsgatevékenységből mentesült, rengeteg tapasztalattal, élménnyel tértünk haza, melyet a jövőben eredményesen tudunk felhasználni. Felkészítő tanárai: elméleti tantárgyakból Galuska Ilona, Lekics Valéria és Salamon Éva, míg gyakorlatból Keszi László volt. Tanulónknak gratulálunk, további eredményes munkát kívánunk! Köszönetnyilvánítás: Ezúton szeretnék köszönetet mondani Keszi Lászlónak (Kaposvár – Slendy Pékség), aki szakmai tudásával és bizalmával hozzájárult ahhoz, hogy tanulónk részt vehessen ezen az országos versenyen.

                                                                                Salamon Éva, szakmai tanár

 
A képek megtekinthetők ITT!
Írta: rgaz - 2018. március 26, hétfő - 11:28:31
Oldal:  «1 2 3 ... 13 14 15 »