Siófoki SZC Marcali Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája


Iskolánk kilencedikes és tizedikes szakács tanulói december 4-én a világ egyik legnagyobb fűszeripari cége, a Kotányi GmbH ausztriai üzemébe látogattak.
 A wolkersdorfi tanulmányi kirándulás a gyakorlati képző partnerünk, a Kétmester Kft. partneri kapcsolatának jóvoltából és a Siófoki Szakképzési Centrum anyagi segítségével valósulhatott meg.
  A szervezők kivételes lehetőséggel lepték meg a diákokat. Végig nézhették a raktározás, őrlés, keverés és csomagolás folyamatait, sőt a fűszerlaborba is bemehettek, ahol interaktív bemutatót kaptak az ottani fűszerkeverő mesterektől.
 A rendkívül jó hangulatú bemutató után a cég ajándékkal kedveskedett minden tanulónak, és jövőre is visszavárják őket.  
 
Ezúton is köszönjük a Kotányi GmbH-nak, és Skoda Attila szervezőnek a lehetőséget!
 
Bogdán Brigitta: Érdekes volt! A technológia, gyártó sor a sok illat. A paprika sokrétű felhasználása, italként, kenyérként, fűszerként.  

Kuti Dzsenifer: Nagyon jól éltem meg, mert nem voltam még gyárlátogatáson, és nem is tud eljutni mindenki egy ilyen helyre. A gyárban működő zárt rendszer, amely kevés emberi beavatkozás igényel, mégis kb. 260 ember dolgozik itt. A konyha volt a legjobb, minden tökéletes volt, több dolgot láthattam, amit eddig életem folyamán még nem tapasztaltam.  

Mihály Julian: Érdekes volt, hogy minden fűszerrel kísérleteznek, azt vizsgálják, melyiknek milyen hatása van. Minden fűszerrel új ételeket alkotnak, egy meglévő ízvilágot alakítanak át egy újjá, ami mégis más, de tökéletes harmóniát alkot.  

Németh Krisztián (mesterszakács, szakmai tanár): Minden érzékszervünket megdolgoztatta, szem, orr, száj /fülünket csak a nagy zaj /  

Szentgyörgyi Gabriella: Nagyon barátságosak voltak, és nagyon örültem az ajándéknak.  

Orsós Erik: Közvetlenek voltak, és nagyon tetszett, hogy az érzékszerveink alapján maradt bennünk valami.
 
Az üzemlátogatáson készült képek megtekinthetők ITT!
 
Írta: rgaz - 2018. december 10, hétfő - 08:59:00

 November 27-én tartottuk iskolánk felújítás utáni épületátadó ünnepségét. Az iskola főépülete újult meg kívülről, Marcali és a Siófoki Szakképzési Centrum összefogásával. A nyílászzárók cseréjét a város finanszírozta saját költségvetéséből, a tető felújítását, a külső hőszigetelést, a Siófoki Szakképzési Centrum finanszírozta egy EU-s pályázat segítségével.
 
  Az avató ünnepségen Kerner Krisztina igazgató köszöntötte a megjelenteket. A szalag átvágását követően az épületet Kiss Iván c. prépost, esperes-plébános szentelte fel. Az avatási ünnepséget követő állófogadáson először Sági Cintia esti tagozatos diákunk olvasta fel Szabó Magda gondolatait. Majd Szamosi Lóránt a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója szólt, őt követte Pölöskei Gáborné, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár, valamint Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet. A pohárköszöntőt dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott úr tartotta.
 
  Az ünnepségen jelen voltak Marcali város vezetői, helyi intézményvezetők, valamint a város gazdasági életének képviselői, a meghívott vendégek.
 
Az avatón készült képek megtekinthetők ITT!
 
 
Írta: rgaz - 2018. december 06, csütörtök - 09:55:26

 November 16-án, pénteken több busznyi pályaválasztás előtt álló általános iskolás tanuló érkezett iskolánkba. Rövid köszöntők és tájékoztatás után megtekinthették az egyes szakmák standjait.
 Közben a vendéglátásról sem feledkeztünk meg, szakácstanulóink a helyszínen elkészített tortilla tekerccsel, rukkolás grillezett kecskesajttal, kókuszpudinggal és cappuccino mousse-zal kínálták a mintegy másfélszáz általános iskolást és az őket kísérő szülőket, tanárokat.
 A tanműhelyekben interaktív szakmai órákat tartottunk, a vendégtanulók varrhattak, mérhettek, csomagolhattak, gyúrhattak, díszíthettek, fémet munkálhattak, ápolóként „életet menthettek”.
 A pályaválasztási nyílt napot játékos szakmai és közismereti tanórák, foglalkozások zárták.
 
Külön köszönjük duális partnereink és az általános iskolákban tanító kollégáink nyitott, érdeklődő, támogató magatartását, támogatását.
 
A sikeres pályaválasztási nyílt nap támogatói:
            Kétmester Kft 
            J.T. Ruhaipari Vámszabadterületi Kft
            Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara
            Ziehl-Abegg Kft
 
A nyílt napon készült képek megtekinthetők ITT!
Írta: rgaz - 2018. december 01, szombat - 10:54:09

Intézményünk szakács tanulóinak képzésében jelentős szerepet vállal a Kétmester Kft. Mivel a szakács szakmánk nagyon népszerű, tanulóink száma egyre nő, szükség volt az eddigi tankonyha bővítésére, esetlegesen új tankonyha kialakítására. A gondolatot tett követte, s a Piac csarnokban kialakításra került, a Kétmester Kft által, egy minden igényt kielégítő, modern, korszerű tankonyha, tancentrum. Itt megoldható a szakács és a leendő pincér tanulók magas színvonalú gyakorlati oktatása.
 
Az átadáson készült képek megtekinthetők ITT!
Írta: rgaz - 2018. november 21, szerda - 09:05:18

Intézményünk női szabó tanulói üzemlátogatáson vettek részt a Nagyatádi MEZ Crafts Hungary Kft.-nél. A tanulók megtekintették a 200 éves múlttal rendelkező üzem cérnagyártási folyamatait. Ízelítőt kaptak egy XXI. századi üzem működéséből. Az üzem lakossági igények kielégítését végzi. Gyártanak varrócérnákat, és kielégítik a kézimunka szerelmeseit. Gyártási repertoárjukba szerepelnek a textilipari kézművesség fonalai és cérnái, mint például a kötő és horgoló fonalak, a gobelin és hímzőcérnák, valamint a Patchwork kellékek.
 
Köszönjük az MEZ vállalatnak a lehetőséget, hogy megtekinthettük gyakorlatban is a cérnagyártást, és a gyönyörű színes cérnáikat.                                                                                          
    Francsicsné Karl Mária
Írta: rgaz - 2018. november 19, hétfő - 11:00:16

A SIÓFOKI SZC MARCALI SZAKGIMNÁZIUMA ÉS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA

2018. NOVEMBER 16-ÁN!

        PÁLYAVÁLASZTÁSI NYÍLT NAPOT TART!
 
ISMERKEDJ MEG SZAKMÁINKKAL TESTKÖZELBŐL!


A 2019/2020-as tanévben induló képzéseink: 

Szakgimnázium 4+1 év: 
 
                                     - autószerelő
                                      - gyakorló ápoló
                                     - informatikai rendszerüzemeltető 
                                     - mechatronikai technikus 

A szakgimnáziumi képzés során 5 év alatt érettségit és technikusi szintű szakmát szerezhetsz! 

Szakközépiskola 3+2 év:
                                          - bőrdíszműves
                                          - cukrász 
                                          - eladó
                                          - gépi forgácsoló
                                          - ipari gépész
                                          - női szabó
                                          - pék
                                          - pincér
                                          - szakács
                                          - szociális gondozó és ápoló
                                   

A szakközépiskolai képzés során 3 év alatt szakmát, majd további 2 év alatt érettségit szerezhetsz! 

A hiányszakmás képzések esetében már a 9. évfolyam első félévétől ösztöndíjban részesülhetsz! A szakmák nevére kattintva bővebb információ érhető el a képzésről!
 
MEGÉRI NÁLUNK TANULNI!
Írta: rgaz - 2018. november 12, hétfő - 10:05:18

A végzős osztályok szervezésében az idei tanévben is megrendezésre került iskolánkban a 9. évfolyamosok szecskaavatója. Az otthonkában, pizsamában, papucs-zokniban érkező tanulók az előre megadott szavakból megírt indulójukat énekelve érkeztek a rendezvényre. Elsőként a szecskakirályt és királynét koronázták meg a felsőbb évfolyamosok, majd különféle próbatételeken kellett átesnie a kilencedikeseknek.  A vicces feladatokat többségük jól végrehajtotta, a program zárásaként esküt tettek, ezáltal hivatalosan is az iskola diákjaivá váltak.
 
                                                                                                          Bacskay Vanda
 
A szecskaavató képei megtekinthetők ITT!
Írta: rgaz - 2018. október 26, péntek - 10:01:35

 Iskolánk ismételten részt vett a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola szervezésében ötödik alkalommal megrendezett Pozsonyi kifli készítő versenyen.
 
 Végzős pék tanulónk, Bogdán Nikolett feladata az előző évekhez hasonlóan az volt, hogy négy óra leforgása alatt készítsen 20-20 darab mákos és diós pozsonyi kiflit. A zsűri a tésztakészítés és -sütés minden fázisát ellenőrizte, az állag, az íz és a látvány, esztétikum mindvégig fontos követelmény volt. Nikolett munkáját szép számú ajándék mellett bronzéremmel és oklevéllel jutalmazták. A tanuló versenyre való felkészítését Keszi László pékmester – Slendy Kft., Kaposvár – végezte.
 
 A megmérettetés során szerzett tapasztalt birtokában, Nikolett örömmel készül a szakma kiváló tanulója versenyre, melyet a tanév második felében, jövő év tavaszán rendeznek meg.
 
Eredményéhez gratulálunk, sikeres felkészülést kívánunk az országos versenyhez.
 
Kísérő tanárai: Simon Zsuzsa és Salamon Éva
 
A versenyről készült képek megtekinthetők ITT!
 
 
Írta: rgaz - 2018. október 19, péntek - 11:13:58

 A Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítésére, a honvédelmi nevelés elősegítése, valamint a sport és egészséges életmód népszerűsítése érdekében a Honvédelmi Minisztérium a 2018/2019-es tanévben is meghirdette a „Országos Haditorna Versenyt”.
 Iskolánk is részt vett a változatos versenyszámokban bővelkedő vetélkedőn. Négy diákunk küzdött a harctéren. Airsoft puskával felfegyverkezve, (gyakorló) kézigránátot hajigálva próbálták teljesíteni a kitűzött célt. Tanulóink elmondása szerint a legszimpatikusabb versenyszám a lövészet volt, ahol légpuskával kellett célba találni. A legkevésbé szimpatikus feladat a 4*400m fegyveres váltófutás volt, ahol egy 4kg-os az eredeti alakjával megegyező gyakorló ak-47-es fegyverrel kellett teljesíteni a távot. A sok feladat leküzdése közben elrepült a délelőtt, egy „sorbanállós-kantinos-pörköltnokedlis” ebéd után kifáradva hallgatták meg a résztvevők az eredményhirdetést. A Siófoki SZC Marcali Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanulói eme kis nehézségek ellenére is jól érezték magukat, amit a mellékelt képek is mutatnak.  Sajnos nem szereztünk helyezést, de a csatát megvívtuk!                                                          
 
                                                Szabó Gyula
 
A haditorna képei megtekinthetők ITT!
 
 
 
Írta: rgaz - 2018. október 15, hétfő - 11:18:11

  Budapestre látogattak iskolánk tanulói szeptember 27-én, ugyanis idén a magyar főváros adott otthont a Fiatal Szakemberek Európa-bajnokságának, az EuroSkills-nek. A rendezvény látványos bemutatója a szakmáknak és az európai fejlesztéseknek.
  A rendezvényen hat szakma csoportban mérhették össze tudásukat a kontinens legfelkészültebb fiatal szakemberei; kreatív művészetek és divat, információs és kommunikációs technológiák, gyártási és mérnöki technológiák, építőipar, járműipar és logisztika, szolgáltatóipar és vendéglátás terén. A kiállítótérben felállított és a látogatók által körbesétálható standokon lehetett szemlélni a szakácsok, pincérek, villanyszerelők, kertépítők, betegápolók versenyét és meg lehetett csodálni az elkészült versenymunkákat; a női szabók kosztümjeit, a burkolók csempéből kirakott bazilikáit, a gipszkartonosok törpe kastélyait, ki lehetett próbálni az informatikusok robotjait. Sokfajta szerszámot, eszközt kézbe is vehettek az idelátogató diákok, és megmunkálhattak kisebb felületeket, készíthettek apróbb tárgyakat. Tették ezt azért a szervezők, hogy felkeltsék a fiatalok érdeklődését az adott szakmák iránt.
 Iskolánkból valamennyi szakma képviseltette magát a rendezvényen; pék, cukrász, szakács, női szabó, eladó, gépi forgácsoló és ipari gépész tanulók utazhattak fel a rangos eseményre, ahonnan sok élménnyel, tapasztalattal gazdagodva térhettek haza.
                                                                                              Lekics Valéria


Az EuroSkills 2018-on készült képek megtekinthetők ITT!
Írta: rgaz - 2018. október 12, péntek - 11:21:35
Oldal:  «1 2 3 ... 14 15 16 »