Siófoki SZC Marcali Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája


Sikeres szintvizsgák   
 
Iskolánkban április 10-én befejeződött a 9. évfolyamos tanulók első szakmai megmérettetése, a szintvizsga.   
 
Az ipari gépészek, kiegészülve néhány gépi forgácsoló tanulóval, a Ziehl-Abegg Kft. képzési célú tanműhelyében bizonyította be az alapfogások elsajátításának szakszerűségét. Ők már szeptemberben tanulószerződés birtokában kezdték meg tanulmányaikat, mivel a képzőhely rendelkezik saját tanműhellyel.   
 
Az iskola tanboltjában az eladó, a fémipari alapképző és forgácsoló tanműhelyében a gépi forgácsoló, Barcson a női szabó tanulók bizonyították, hogy irányítás mellett képesek a munkavégzésre. A kiadott igazolások alapján lehetőségük lesz a nyári gyakorlat idejétől kezdődően képzőhelyet keresni, ahol tanulószerződéssel foglalkoztatják őket.   
 
Az Európa Pék Kft. Marcali Kenyérgyárának tanműhelyében mérte fel a vizsgabizottság a piskóta rolád, valamint a kenyértészta és pékáru készítésének, formázásának fortélyait. Cukrász és pék tanulók vizsgáztak a mesterek előtt.  A szintvizsga után részt vehetnek az üzemi termelési folyamatokban.   
 
A szintvizsgán nagyon szép eredmények születtek. Ezek eléréséhez szükséges volt a tanulók munkához való pozitív hozzáállása és a felkészítő kollégák céltudatos oktató-nevelő munkája. Valamennyi tanulónak további eredményes és élményekben gazdag szakmatanulást kívánunk.
 
Írta: rgaz - 2017. április 25, kedd - 07:43:02

Gyere, mi itt vagyunk!
Írta: rgaz - 2017. április 21, péntek - 19:50:11

Kedvezményes utazás a „Szakmák éjszakájára”   
 
A „Szakmák Éjszakája” program 2017. április 21-én megvalósuló országos program látogatóinak minél szélesebb körének eredményes bevonása érdekében a tanulókat kísérő hozzátartozók, valamint a felnőttoktatási szakirányok iránt érdeklődő felnőttek részére a közösségi közlekedési szolgáltatás 50%-os kedvezménnyel történő igénybevételének lehetősége a Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közös igyekezete eredményeként a tavalyi évhez hasonlóan idén is biztosított.  
 
A rendezvényen való részvételt a tagintézmény bélyegzője hitelesíti a mellékelt igazolási formátummal kiegészítve. A körbélyegző tartalmazza a szakképzési centrum és az intézmény nevét. Az 50%-os alkalmi menettéri kedvezmény azzal a korlátozással érvényes, hogy legfeljebb a rendezvény napján és az azt követő napon lehet igénybe venni. A kedvezmény visszaútban csak akkor érvényes, ha azt a rendezvény helyszínén lebélyegzik, valamint a programban szereplő intézmények igazolást állítanak ki a rendezvényen való részvételről.
Írta: rgaz - 2017. április 11, kedd - 14:39:26
Írta: rgaz - 2017. április 04, kedd - 09:15:44

A TÁMOP 3.1.4. C14-2015 pályázat keretein belül március 13-21. között rendeztük meg a második nyelvi hetet intézményünkben. 
A projektben 9-13. évfolyamos diákok vettek részt. A hét programjai lehetőséget biztosítottak arra, hogy a tanulók nyelvismereteiket bővítsék, illetve alkalmazzák az eddig megszerzett tudásukat angol és német nyelven. Rejtvények, szótárazási, dalszöveg-kiegészítő és szépkiejtési verseny, plakátkészítés, zenehallgatás és videózás szerepeltek a programok között. 
A hét sikeresen zárult, így jövőre sem maradhat el a projekt
 
Írta: rgaz - 2017. március 30, csütörtök - 12:27:47

Barbi az ország legjobb 5 női szabója között 
 
A Nemzetgazdasági Minisztérium hatáskörébe tartozó, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által megrendezésre kerülő szakma kiváló tanulója versenyen részt vett a Siófoki SZC Marcali Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának női szabó tanulója Kőhalmi Barbara is. 
 
A verseny négy fordulón keresztül zajlik. Az első megmérettetése a tanulóknak a saját iskolájában történik, ahol szakmánként, tudáspróba által kiválasztják a legjobb tanulót az adott szakmában. 
A második fordulóra már a kamara megrendezésében kerül sor, ahol a tanulók a szakmai elméleti tudásukat kell, hogy megmutassák. Erről a versenyről egy meghatározott tudásszint felett kerülhet a tanuló a válogatóba. 
A válogató Szombathelyen volt március 13-án, a belépő vizsgaremek készítése és annak műszaki dokumentációjának bemutatása volt. Itt elméleti és gyakorlati jártasságukról adtak bizonyságot a fiatalok. Gyakorlatból Chanel blézert, bélelt szoknyát és kispárna huzatot varrtak a versenyzők. Ezen a versenyen eredményesen szerepelt tanulók tovább jutottak a döntőbe. 
A döntőbe 5 résztvevő jutott, köztük iskolánk tanulója Kőhalmi Barbara is. Gratulálunk az elért eredményhez, hiszen ez azt jelenti, hogy az ország legjobb 5 női szabója között tudhatjuk Barbarát, és az áprilisban Budapesten megrendezésre kerülő Szakma sztár versenyre kívánunk neki eredményes felkészülést és sok sikert. 
Felkészítő tanára: Francsicsné Karl Mária
Írta: rgaz - 2017. március 23, csütörtök - 10:24:35

Az alábbi szakmák ideiglenes felvételi jegyzéke megtekinthető a hír folytatásában.
 
053 - Bőrdíszműves
054 - Női szabó
055 - Eladó
056 - Pék
057 - Cukrász
058 - Gépi forgácsoló
059 - Ipari gépész
060 - Pincér
061 - Szakács
 
051 - Informatikai rendszerüzemeltető (Irodai informatikus)
 
A Siófoki Szakképzési Centrum fenntartja a jogot, hogy a középfokú beiskolázás során azon képzési területekről, amelyek létszáma a jelentkezések alapján nem biztosítja az optimális csoportlétszámot, átirányítja a jelentkezőt más tanulmányi területre, szakmai ágazatra, vagy szakképesítésre a gondviselővel történő egyeztetés alapján.
 
Olvasd tovább
Írta: rgaz - 2017. március 06, hétfő - 08:27:02

Siófoki Szakképzési Centrum

  a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet a
 Siófoki SZC Marcali Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája   
 
tagintézmény-vezető (magasabb vezető)   beosztásának ellátására.
 
Olvasd tovább
Írta: rgaz - 2017. március 01, szerda - 14:43:03

Szakmák éjszakája
SZEJ_2017 (Copy).png
2017. április 21. (péntek) 18:00-22:00 óra

szakmakejszaktabl.gif 

Élelmiszeripar 
Pék, cukrász
 
Program rövid megnevezése
 1. Tésztakészítő és formázó verseny pék tanulóknak, mely során arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyire jártas a tanuló az önálló munkavégzésben.
 2. Pék vagy cukrász esetleg mindkettő? Melyiket választanád?
 3. Csodaszép csoki csecsebecsék készítése a Csoki Művek-ben.
 4. Termék puzzle: Te lehetsz a kirakó Király/Királynő
Program rövid leírása
 1. Lisztből, vízből, élesztőből, sóból tésztát kell készíteni, melyet rövid pihentetés után cipó alakúra kell formázni, ezt követően keleszteni, majd amíg kel a tészta, addig teszt feladatot kell megoldani a kenyérkészítésre vonatkozóan.
 2. A kiállított eszközökből ki kell választani szakmák szerint eszközöket, majd csoportba rakni. Például pék, vagy cukrász szakma által használt eszközök. Vannak olyan eszközök, amelyeket mind a két szakma használ, illetve elhelyezésre kerülnek más szakmák eszközei is, tehát amelyek nem illenek egyik szakmához sem (például: kalapács).
 3. Zsírpapírból papírzsák készítésének elsajátítása. Csokoládé felhasználásának lehetőségei, ehhez kapcsolódóan a díszítőelemek elkészítése sablonok segítségével. A csokoládé előkészítéséről kiselőadás meghallgatása (temperálás)
 4. Puzzle-k összeillesztése, a képeken szereplő termékek felismerése és megnevezése, tészta csoportba sorolása. A feladatot időre kell megcsinálni, és az lesz a király/ királynő, aki a leggyorsabban hajtja végre a feladatot.
Program típusa.
 1. Szakmakipróbáló
 2. Bemutató
 3. Szakmakipróbáló
 4. Bemutató                                                                                                                             
Kereskedelem
Eladó
 
Program rövid megnevezése
 1. Számla nélkül nincs üzlet!- bizonylatok szerepe a kereskedelem világában  
 2. Mérlegelj és árazz! – élet a mérleg mögött, avagy hogyan lehet egy vevő akár eladó is
Program rövid leírása
 1. Számla és készpénzfizetési számla kitöltése, meghatározott termékek segítségével, bizonylat-mintákkal, árakkal. Bizonylatok jelentősége a kereskedelmi vállalkozások életében. A vállalkozások nyugta és számlaadási kötelezettsége. Mit jelent a halasztott fizetés?
 2. Különböző zöldségek és gyümölcsök mérése és árazása a feladat. Egységárakat mi adjuk, neked csak ügyesnek kell lenned. A gyorsaság és a pontosság számít. Hiba esetén újrakezdheted, de vigyázz! Nem áll rendelkezésedre végtelen lehetőség.  
Program típusa.
 1. Szakmakipróbáló
 2. Interaktív
 
                                                                                      

                                           
Könnyűipar
Női szabó
Bőrös  
 
Program rövid megnevezése
 1. Légy az est leg ragyogóbb csillaga, készítsd el magadnak csillagporból és LED-fényből a ruhád, hogy a sötétben is ragyoghass.
 2. A táska, a nő társa! Lányok, fiúk design táskakészítés, szironyozás és LED világító díszítéssel. Ötvözzük a népi és a XXI.század adta díszítési módokat.
Program rövid leírása
 1. Ügyes kezek, kreatív emberkék, készítik el az est fénypontját képviselő, nem sellő ruhát. A ruhát együtt öltögetjük, majd a LED-világító fényeket elhelyezzük a csoda darabon. Ebben a ruhában az is sziporkázhat, aki a humornak híján van.
 2. A táska készítés fortélyaiba bevezetik a látogatót a bőrdíszműves tanulók. Elkészítjük a táskát, közben apró fényeket építünk bele. Az elkészítés fázisaira nagy gondot fordítunk, a szentjánosbogarakat megfelelően béklyózva tartjuk, hogy a beépítés előtt meg ne szökhessenek.
Program típusa.
 1. interaktív
 2. interaktív

                                                                                                            

                      
Gépészet
Gépi-forgácsoló
 
 
Program rövid megnevezése
 1. Számítógépekkel vezérelt szerszámgépek (CNC) működésének ismertetése, gyártási lehetőségek.
 2. Számítógépekkel vezérelt szerszámgépek (CNC) működésének ismertetése, gyártási lehetőségek.
Program rövid leírása
 1. Dolgozz játszva a számítástechnika segítségével!  Egyszerű CNC vezérlőprogram ismertetése, 600 601 602 603 kódok jelentése, használata. Megmunkáló program készítése és az elkészült munkadarabok térbeli ábrázolása a program segítségével.
 2. Esti mese kisfilmek, nagyfiúknak! Érdekes munkadarabok gyártása. Alumínium bukósisak, szemüvegkeret készítése. Különleges megmunkáló központok bemutatása, pl. a legnagyobb, legtöbb szerszámot tároló, gyors szerszámcsere folyamata, több tengely mozgásának szimulálása stb.
Program típusa.
 1. bemutató
 2. bemutató

                                                                                                          

                       
Gépészet
Ipari gépész 
 
Program rövid megnevezése 
 1. Ördög lakta lakok zárására használatos ördöglakat készítése. Az elme edzése és frissen tartása ill. felébresztése céljából. 
Program rövid leírása 
 1. Huzalok hajlítgatása, tulajdonságaival való ismerkedés a férfias játékok egyik válfaja. Készülhet az ördöglakat, határokat csak az elme szabhat. A látványos IQ játék elkészítésében mindenki résztvehet. 
Program típusa. 
Program rövid megnevezése
 1. Sport tevékenységhez készülj! A start vonalhoz állj fel, figyeld a sípszót, és mindent bele!
Program rövid leírása
 1. Levezetésképpen meglepetés sport tevékenység!
Fizikális vagy elme sport? Neked melyikre lenne szükséged?  Gyalogoltál ma már eleget? Voltál friss levegőn? Futottál egy kicsit? Megmozgattad a testedet? Oldottál meg egy-két logikai feladatot? Nos ha még nem tetted akkor most lesz rá lehetőséged, hogy tégy ma is az egészségedért!Program típusa.
 1. Interaktív
Írta: rgaz - 2017. február 01, szerda - 10:50:44

Értesítünk minden kedves Szülőt, hogy a rendkívüli időjárásra való tekintettel, a mai napon a szülői értekezlet elmarad.
Írta: rgaz - 2017. február 01, szerda - 07:56:30
Oldal:  «1 2 3 4 5 ... 11 12 13 »