Siófoki SZC Marcali Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája


Szakmák Éjszakája   
 
Iskolánk is nagy várakozással tekintett a Nemzetgazdasági Minisztérium által meghirdetett Szakmák Éjszakája országos rendezvény elé, amelyet április 21-én 18 és 22 óra között mi is megrendeztünk.  Az alapos felkészülés és az érdekes programok a szép számban megjelent tanulók körében nagy sikert arattak. 
 
A női szabók és a bőrdíszművesek csillogó-villogó (LED-del világított) ruhakölteményeket és táskákat készítettek. A munkafolyamatban részt vehettek az érdeklődő tanulók is. A hatást az is fokozta, hogy a vállalkozó szellemű diákok a ruhákba öltözve fényképezhették le magukat. Meglepetés várta a tanulókat az élelmiszerlaborban: csokiműhelyt alakítottak ki, ahol a temperált (olvasztott) csokoládéöntetből különböző ehető és elvihető díszítőelemeket készítettek. 
 
 
 

A jól felszerelt, árucikkekkel teli eladó tanműhelyben a gyerekek felváltva lehettek vásárlók és eladók is. Mérhettek, számlázhattak, csomagolhattak. 
 
A gépészek a forgácsoló tanműhelyben ördöglakat-nyitással mutatták be ügyességüket, valamint a látogatók a CNC vezérlésű forgácsoló gépek működésének rejtelmeibe nyertek betekintést egy-egy alkatrész gyártása során. 
Ezt egészítette ki a forgácsoló tanteremben az a bemutató, amely során a legkorszerűbb forgácsoló megmunkálásokról kaptak tájékoztatót az érdeklődők. 
 
Üzemlátogatás keretén belül a ZIEHL-ABEGG Kft-nél a képzési célú tanműhely és a CNC forgácsoló műhely megtekintését kínálták fel a tanulóknak. Ezen részt vettek érettségiző tanulóink is: segítség az érettségi utáni szakmaválasztásban -- ráirányítva a figyelmet az élethosszig tartó tanulás lehetőségére. 
 
Az INDUSTRIE ELEKTRIK Kft-nél a tanulók megtekintették, a korábban iskolánkban végzett üzemvezető kíséretével, a gyártósort, valamint azt a forgácsoló műhelyt, ahol a gyártósori gépek szerszámait készítik és karbantartják. 
 
A sportról sem feledkeztünk meg. A tornaterem volt a labdajátékok helyszíne. 
 
A rendezvény végén a lelkesen közreműködő kollégákat, diákjainkat, kedves látogatóinkat virsli parti várta.


Írta: rgaz - 2017. április 27, csütörtök - 08:59:50