Siófoki SZC Marcali Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája


Iskolánk női szabó tanulója a Szakma Sztár Fesztiválon 
 
Az idén 10. alkalommal szervezte meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Szakma Sztár Fesztivált 2017. április 24-26 között Budapesten. A fesztivál otthont adott a Szakma Kiváló Tanulója Versenynek (SZKTV), az Országos Szakmai Tanulmányi Versenynek (OSZTV), valamint az EuroSkills és WorldSkills versenyek válogatóinak. A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen az idén 5255 tanuló szállt versenybe, 41 szakmában. Iskolánk tanulója, Kőhalmi Barbara a női szabó szakmában állt a rajtvonalhoz 50 társával együtt. 
 

A verseny 3 részből állt. Az elődöntőn a szakmai ismeretek elméleti felkészültségét kellett bizonyítani a versenyzőknek. A női szabók közül 50-ből 9 tanulónak sikerült az elvárt szintet teljesíteni, ez a 9 tanuló mutathatta meg gyakorlati tudását a válogató versenyen. A válogatón a tanulók gyakorlatból és elméletből is versenyeztek, hiszen a két ismeretanyag kézen fogva jár. A versenyzők feladata egy Chanel blézer, egy bélelt szoknya és egy díszpárna készítése volt. A válogató követelményeit 5 tanuló tudta teljesíteni, így 5 fő jutott tovább a döntőbe. 
 
A döntőben a tanulók feladata alkalmi asztalnemű és női alkalmi ruha készítése volt. Fontos elvárás volt az egyéni kreativitás és alkotó képesség megmutatása. 

Barbara ezen a megmérettetésen a 4. helyen végzett. 
 
A verseny nívóját mutatja, hogy azok a versenyzők, akik a döntőbe jutottak, jeles szakmunkás bizonyítványt kaptak, hiszen megmérettetésük magasabb színvonalon zajlott, mint a szakmai vizsga követelménye. 
 
A női szabó verseny zsűrijének elnöke S. Hegyi Lucia a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett magyar divattervező, a Luan by Lucia Divatház ügyvezető igazgatója, a verseny teljes időtartama alatt jelen volt, figyelemmel kísérte a munkát, szükség esetén egy-egy kedves szóval oldotta a verseny feszültségét. 
 
Gratulálunk iskolánk tanulójának, Kőhalmi Barbarának az elért szép eredményért, hiszen a 2017-es tanév végzős női szabó tanulói közül ő Magyarország 4. legjobb varrónője. 
 
Kőhalmi Barbara felkészítő tanára: Francsicsné Karl Mária


Írta: rgaz - 2017. május 03, szerda - 08:53:14