Siófoki SZC Marcali Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Cukrász


CUKRÁSZ 
 
A szakma neve: cukrász                                            
OKJ száma: 3481101 
Képzési idő: 3 év 
A bekerülés feltételei (végzettség, alkalmasság): 8. évfolyam elvégzése, egészségügyi alkalmasság. 

A szakma rövid ismertetése:             
A cukrász félkész termékeket (tésztát süt, krémet) készít, tartós gyümölcskészítményeket, cukrászati késztermékeket állít elő, befejező műveleteket, egyszerű díszítéseket végez. Jártasságot szerez a fagylalt főzésében, fagyasztásában, melyekből fagylaltkelyheket, pohárkrémeket, tányérdesszerteket készít. Megismerkedik a népszerű uzsonnasütemények gyártásával, az egyre inkább keresett diabetikus termékek előállításával, elsajátítja a bonbonkészítés alapjait.

A szakképesítéssel rendelkező képes:
- cukrászati technológiai műveletek elvégzésére
- szakszerűen tudja kezelni a cukrászati gépeket - nyersanyagok előkészítését elvégzi - csomagolási feladatokat lát el
- részt vesz termékfejlesztésekben - vezetői feladatokat végezhet - rendezvényekre, alkalmakra különleges termékeket készíthet - mestervizsgát szerezhet 

Gyakorlati hely, képzés: 9. évfolyamban az üzemi tanműhelyben, sikeres szintvizsga és a 9. évfolyam elvégzése után cukrászatokban. A tanuló ösztöndíjra jogosult, valamint a gyakorlati helyen kaphat egyéb kiegészítő juttatást.   
 
Eredményes tanulás esetén az iskola által támogatott, szakmai - országos - versenyekre eljuthat.   

Gyakorlati munkahely: 
Európa- Pék Kft. üzemei (Marcali, Nagyatád) 
Slendy Cukrászat (Kaposvár) 
Magáncukrászdák